Skip directly to content

Wat is normale groei

Een normale groei geeft aan dat een kind zich goed ontwikkelt. Maar wat is normaal? En wie of wat bepaalt of een kind volgens de regels groeit? Nu wordt de ontwikkeling van een kind al vanaf het begin gevolgd. Tijdens de zwangerschap houden de verloskundige en/of de arts de groei van uw kindje nauwlettend in de gaten. Na de geboorte controleren het consultatiebureau en de schoolarts of een kind normaal groeit, dat wil zeggen: volgens de in Nederland geldende 'groeicurve' ( jongens en  meisjes) . Deze groeicurve staat in het 'groene boekje' dat iedere ouder meekrijgt van het consultatiebureau.

Streeflengte: hoe lang wordt mijn kind?

Niet iedereen wordt even groot. De één haalt net 1 meter 60, de ander met gemak 2 meter. Hoe groot een kind uiteindelijk wordt, hangt vooral af van de lengte van de ouders. Met behulp van de lengte van de vader en de moeder kunnen we de te verwachten lengte ofwel 'streeflengte' (rekenprogramma ) van een kind berekenen. Voor jongens en meisjes gelden verschillende rekensommen om de streeflengte vast te stellen. Bij de eindlengte is een marge van 9 cm onder of boven de streeflengte normaal.

Reken de lengte van uw kind uit
Wilt u weten hoe lang uw zoon of dochter waarschijnlijk wordt? Klik dan hier om zijn of haar streeflengte uit te rekenen. Deze rekensom geldt alleen voor kinderen van Nederlandse ouders. Aziatische, Turkse, Marokkaanse of Zuid-Amerikaanse mensen hebben een andere bouw en lengte, wat van invloed is op het bepalen van de streeflengte. Voor vragen hierover kunt u het beste contact opnemen met uw arts.