Skip directly to content

Over de psychologische gevolgen

Wanneer ouders horen dat hun kind het syndroom van Turner heeft, is de schrik meestal groot. Er zijn gevoelens van schuld (Heb ik het overgedragen op mijn kind?), onzekerheid en ongerustheid (Hoe moet het nu verder?). Maar het syndroom van Turner heeft uiteraard ook de nodige impact op het kind zelf. Afhankelijk van de leeftijd van het meisje waarop de diagnose wordt gesteld, kan ze gedurende het opgroeien tegen verschillende problemen aanlopen.

Te klein zijn voor je leeftijd betekent vaak dat mensen je ook als een jonger kind behandelen. Zelfs de ouders kunnen in deze valkuil trappen. Op school kun je geplaagd worden met het feit dat je er anders uitziet dan anderen. Dat 'anders zijn' kan ook problemen opleveren in de puberteit, waar het erbij horen' grote invloed heeft op het zelfvertrouwen en een rol speelt bij het leggen van sociale contacten. Daarom is het ontzettend belangrijk dat zowel ouders als kind voldoende informatie en begeleiding krijgen om met de psychologische en sociale gevolgen van het syndroom van Turner om te gaan. Een gebrek aan kennis in combinatie met onbegrip uit de omgeving kunnen anders ten koste gaan van het welbevinden en de emotionele ontwikkeling van het kind.

Leren omgaan met het syndroom van Turner is een proces van vallen en opstaan, maar met de juiste behandeling en ondersteuning kan een kind met het syndroom van Turner opgroeien tot een normale vrouw die net zo'n actief en prettig leven kan leiden als iemand zonder het syndroom van Turner. Organisaties waar u terecht kunt voor advies en meer informatie vindt u bij 'Nuttige adressen'.