Skip directly to content

Hoe komt groeihormoon in het lichaam

De klier die onder meer groeihormoon produceert is de hypofyse. De hypofyse, met de grootte van een doperwt, bevindt zich onderaan de hersenen. De hypofyse wordt aangestuurd door een deel van de hersenen dat hypothalamus heet. Pas na een seintje van de hypothalamus geeft de hypofyse groeihormoon af dat via de bloedbaan in allerlei organen in het lichaam terechtkomt, waaronder de lever.

In de lever stimuleert groeihormoon de aanmaak van een groeistof: de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) genaamd. Dit IGF-I komt ook in de bloedbaan terecht. Samen met groeihormoon zorgt IGF-I bijvoorbeeld voor stevige botten, een goede hartfunctie en een juiste balans tussen de hoeveelheid water, spieren en vet in het lichaam.

Afgifte groeihormoon verandert en fluctueert
Gedurende de kinderjaren is er een grote hoeveelheid groeihormoon in het lichaam aanwezig (met een piek in de puberteit). Daarna, als het lichaam is uitgegroeid, neemt de hoeveelheid groeihormoon in het bloed geleidelijk af naar een lagere waarde. De afgifte van groeihormoon fluctueert gedurende de dag. De grootste hoeveelheid groeihormoon wordt gedurende de eerste uren van de slaap afgegeven.